Orxata de xufla casolana

Orxata casolana.Va ser fa tres o quatre anys, en una petita escapada familiar a València, on em vaig aficionar a preparar orxata casolana. Mentre fèiem turisme (visitant la Ciutat de les Arts i les Ciències, el Barri del Carmen, el Bioparc, la Malvarrosa, el Parc de l’Albufera, etc.) ens vam arribar fins al municipi d’Alboraya per degustar la seva famosa orxata de xufla.
Vam tornar a casa contents del viatge, amb nous aprenentatges fets, piles carregades i unes bossetes de xufles d’ Alboraya boníssimes. Des d’aleshores no hi ha estiu que no prepari una bona orxata casolana.

Espero que us agradi!!!

Ingredients: (1 litre)

 • 250 g. de xufles (pes en sec)
 • 180 g. de sucre
 • 1 litre d’aigua mineral (ben freda)

Preparació:

 1. El dia abans hem de posar a remullar les xufles (pot ser aigua de l’aixeta).Netegem bé les xufles, les posem en un recipient gran i les cobrim amb aigua. Les deixem remullant durant 24 hores, durant aquest temps els i canviem l’aigua tres vegades. Abans de començar amb la recepta, les ben netegem i desinfectem, per eliminar totes les impureses.
 2. A continuació les escorrem i les aboquem dins el got de la thermomix, afegim el sucre i programem 30 segons a velocitat progressiva 5-7-10. Baixem les restes escampades per la tapa i la paret del got cap a les ganivetes i tornem a programar 30 segons a velocitat progressiva 5-7-10. Tornem a baixar les restes cap a les ganivetes.
 3. Afegim 350 ml d’aigua mineral molt freda i programem 40 segon a velocitat progressiva 5-7-9. Subjectem el cubilet perquè no surti aigua pel bocal.
 4. Afegim els 650 ml. d’aigua restants i barregem durant 1 minut a velocitat 4.
 5. Colem a través d’un colador de tela (és molt important que sigui de tela) per separar l’orxata de les restes de xufles trossejades. Pressionem les restes de xufles amb una cullera per esprémer el màxim de líquid).
 6. Un cop colada guardar a la nevera o congelador  dins una gerra o ampolla tapada(jo la poso dins el congelador, que no congeli, però que quedi molt, molt freda) fins el moment de servir. De tant en tant la podem agitar perquè tendeix a fer pòsit al fons del recipient.
 7. Servir ben freda (com més freda més bona) i recordeu agitar-la abans de servir-la.
 • Nota:
 • És recomanable abans d’abocar les xufles dins la thermomix que les  netegem i desinfectem amb un parell de gotes de lleixiu d’ús alimentari i llavors les ben aclarim per eliminar tot el lleixiu.
 • S’han de colar a través d’un colador de tela o drap de gasa, perquè les restes són massa petites per passar-les a través d’un altre tipus de colador.
 • Aquests tipus d’orxata casolana s’ha de consumir en un termini de 24 hores. De totes maneres si us passa com a casa no us durarà gens, treure-la del congelador ben fresqueta i acabar-se és el mateix.!!!!
 • Posar els gots al congelador una estona abans de consumir-la va molt bé, conserva moltíssim la fredor de l’orxata (jo sempre o faig).Orxata casolana...

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s