Pastís de formatge amb carbassa i Speculoos

pastis-de-formatge-i-carbassa-amb-speculoos-4Un pastís de carbassa molt americà, diferent, amb una textura suau i un gust delicat i sorprenent.

Aquest pastís ja feia temps que em tenia el cor robat. Si els pastissos de formatge m’encanten, aquest, amb carbassa, gingebre, canyella…havia d’estar exquisit. Per tant, em vaig proposar que aquest any,  sí o sí, el preparava.

En una recent escapada a França, i pensant en aquest pastís, vaig comprar uns paquets de galetes Lotus Speculoos, i també un pot de crema de Speculoos, que aquí al nostre territori és més difícil de trobar i m’anirà perfecte per algunes receptes que tinc pendents. Les Speculoos, són unes galetes molt tradicionals, sobretot per nadal, a Bèlgica, Holanda i en algunes regions d’Alemanya i al Nord de França. En la seva composició porten una barreja molt característica d’espècies (canyella,nou moscada, gingebre, cardamom….) que les fa perfectes per la base d’aquest pastís de formatge i carbassa especiat. Contenta jo amb les Speculoos, només em calia esperar la temporada de les carbasses.

I aquí el teniu!!!!, un pastís senzillament deliciós, amb color i gust de tardor.

Fins i tot els meus nebots, la Marina de 3 anyets i en Biel de gairebé 2, s’han posat les botes amb el pastís de la tieta. Boníssim!!!,  han dit i ho han demostrat.  🙂

Ingredients:

base:

Crema de formatge i carbassa:

  • 450 g. de carbassa cuita (800 g. aprox de carbassa crua)
  • 550 g formatge mascarpone
  • 180 g de nata de postres (35%m.g)
  • 100 g. de sucre
  • 100 g de sucre morè
  • 3 ous (L)
  • 1 cullerada de maizena
  • 1 i ½ culleradeta de canyella ( en pols)
  • ½ culleradeta de nou moscada (en pols)
  • 1 i ½ culleradeta de gingebre (en pols)
  • ½ culleradeta de sal
  • 1 culletadeta d’extracte de vainilla

pastis-de-formatge-i-carbassa-amb-speculoos-3

Preparació:

El primer que farem serà coure la carbassa. Posarem dins un bol de vidre apte pel microones, els 800 g de carbassa crua, tallada a trossos i programem 20 minuts a 900w.
Comprovem que sigui tova, si no és així, programem algun minut més. Un cop cuita la posem dins un colador, per escórrer tot el líquid que hagi fet. (és molt important que quedi ben escorreguda) Hem de deixar refredar totalment la carbassa per poder començar amb la recepta.

Base:

  1. Preescalfem el forn a 150° calor a dalt i baix
  2. Folrem la base d’un motlle de 20 cm de diàmetre amb paper de fornejar i, untem amb mantega els laterals. Reservem.
  3. Posem les galetes dins el got de la thermomix i programem 10 segons a velocitat progressiva 5- 7-10.
  4. Afegim la mantega i programem 2 minuts, temperatura 50° i velocitat 3.
  5. Aboquem la pasta resultant en el motlle que teníem reservat i pressionem bé per tota la base. Ens podem ajudar amb la base d’un got o el dors d’una cullera, perquè quedi repartit per igual. Reservem dins el congelador.

Crema de formatge i carbassa:

  1. Passem aigua al got de la thermomix, per retirar les restes de Speculoos i eixuguem.
  2. Posem la carbassa cuita i freda dins el got de la thermomix, afegim la resta d’ingredients de la crema de formatge  i programem 40 segons a velocitat 7. Amb l’espàtula baixem les restes que hagin quedat escampades, cap a les ganivetes i  programem 20 segons  més a velocitat 7.
  3. Aboquem la mescla sobre la base de Speculoos, molt a poc a poc i ajudant-nos d’una cullera. És a dir, abocant la mescla del got sobre una cullera i que de la cullera caigui sobre les galetes. (Així no cau de tanta altura i no se’ns desmuntaran les Speculoos).
  4. Fornegem durant 90-120 minuts, a 150°. Si se’ns torra massa la superfície, el tapem amb paper de plata.
  5. Comprovem que sigui cuit fen la prova de l’escuradents (clavem un escuradents al mig del pastís, si surt net, ja el tenim llest, si no, el deixem uns minuts més).
  6. Apaguem el forn i deixem el pastís dins amb la porta una mica oberta, durant 20-25 minuts. (d’aquesta manera es refredarà a poc a poca i no s’escardarà la superfície).
  7. Retirem del forn i passem un ganivet pels laterals del pastís, per desenganxar-lo. (així ajudem que quan vagi refredant i s’encongeixi, no se’ns trenqui).
  8. Un cop fred, el reservem dins la nevera. Millor d’un dia per altre, queda més ferm i amb els gustos més intensos.
  9. Desemmotllem i servim.

Nota:

  • Si no trobeu Speculoos, podeu fer servir galetes Digestive, Chiquilín….

Deja un comentario