A Catalunya el dilluns de pasqua és típic menjar la mona. Aquesta pot ser de gema… de mantega… de xocolata, etc. És un pa de pessic, farcit i recobert, del que escollim i decorat amb plomes de colors, pollets i els típics ous de xocolata.
Antigament manava la tradició que era el padrí qui comprava la mona al seu fillol. Actualment, la compri o no el padrí, no volem renunciar a aquest dolç tan llaminer.
Fer-la pot semblar complicat perquè hi ha molts passos, però la veritat és que malgrat ser llarga de preparació no és gens complicada de fer. Si deixem fet el dia abans el pa de pessic, l’ endemà només ens cal preparar la crema de mantega(pel farcit i la cobertura) i decorar-la al gust. Tindrem una mona de pasqua casolana, molt económica i BONÍSSIMA.
Us animeu?
Pa de pessic:
- 4 ous
- 320 gr. de sucre
- 190 gr. de llet
- 190 gr. d’oli de girasol
- 320 gr. de farina de rebosteria
- 1 sobre de llevat químic Royal®
Almívar:
- 200 gr. d’ aigua
- 150 gr. de sucre
Farcit i cobertura: (Crema de mantega i melmelada)
Crema de mantega:
- 350 gr. de mantega a temperatura ambient. Ha de ser tova (no fosa)
- 120 gr. de llet sencera o semi
- 120 gr. de sucre «glas». Si no tenim sucre glas el podem fer. Amb el got net i sec posem el sucre normal i programem 15 segons a velocitat progressiva 7-10
Melmelada
- 300-350 gr. melmelada préssec, albercoc (o al gust)
Decoració:
- ous de xocolata
- 200 gr. d’ametlles filetejada torrada
- pollets, plomes etc….
Pa de pessic:
- Preescalfem el forn a 180º (jo he posat calor a dalt i a baix)
- Folrem la base d’un motlle de 24 cm de diàmetre amb paper de fornejar. Untem les parets del motlle amb mantega i repartim una mica de farina per sobre. Reservem.
- Posem la farina i el llevat dins el got de la thermomix. Programem 10 segons a velocitat 3. Reservem en un bol.
- Passem paper de cuina pel got (per retirar la farina i el llevat que puguin haver quedat). Col·loquem la papallona a les gavinetes i aboquem els ous i el sucre. Programem 6 minuts, temperatura 37° i velocitat 3,5.
- Quan acabi el temps tornem a programar 6 minuts, velocitat 3,5 sense temperatura i sense cubilet perquè s’airegi.
- Pel bocal afegim l’oli de girasol i la llet. Barregem 6 segons a velocitat 2.
- Incorporem la farina i el llevat que tenim reservat al voltant de la papallona i programem 15 segons a velocitat 2. Acabem de barrejar-ho amb l’espàtula suaument i amb moviment envoltants.
- Aboquem la mescla en el motlle que tenim reservat i colpegem suaument sobre el taulell de la cuina, perquè la massa quedi ben distribuïda i no es formin bombolles d’ aire. Fornegem 30-45 minuts a 180 °. Si veiem que s’ens torra massa per damunt i posem un paper d’alumini i continuem la cocció. (En el meu forn van ser necessaris 45 minuts exactes, però cada forn és un món). Vigileu la cocció i abans de treure del forn feu la prova de l’ escuradents. (punxeu amb un escuradents, si surt net, ja podem retirar del forn, si no, uns minuts més).
- Deixem temperar una mica, amb molt de compte el traiem del motlle i el posem sobre una reixeta perquè s’ acabi de refredar.
Almívar:
- Posem en el got de la thermomix el sucre i l’aigua i programem 5 minuts, temperatura varoma, velocitat 2, sense cubilet. Reservem i deixem refredar. No l’ utilitzarem tot, només una part.
Crema de mantega:
- Col·loquem la papallona a les gavinetes, posem la mantega (tova), la llet i el sucre glas i programem 3 minuts a velocitat 3. Reservem en un bol i una mica dins una mànega pastissera (per decorar al final de tot)
Muntatge:
- Tallem el pa de pessic en tres discs més o menys del mateix gruix.
- Amb un pinzell banyem el primer disc de pa de pessic amb l’almívar reservat i untem una bona capa de crema de mantega per damunt.
- Col·loquem el segon disc a sobre la capa de mantega i el banyem amb l’almívar. Aquesta vegada el cobrim amb la melmelada al gust.
- Per ultim col·loquem el darrer disc, el banyem amb l’almívar i repartim la crema de mantega per sobre i pels laterals. Amb una espàtula allisem la tota superfície.
- Al voltant de tot el pastís i enganxem les ametlles laminades.
- Amb la crema de mantega que tenim dins la mànega pastissera reservada, fem petits floquets de crema de mantega repartits per sobre el pastís. Decorem amb pollets, ous de xocolata, plomes de colors……
Bon profit!!!
- Consells:
- Preparar el pa de pessic el dia anterior ens anirà bé per treure feina el mateix dia, però també perquè un cop reposat serà més resistent a la manipulació.
- Només he posat una part de l’ almívar preparat i ja m’ha semblat suficient.
- La mona un cop acabada la guardem a la nevera, però la traiem una estona abans de consumir perquè la crema de mantega quedi a temperatura ambient.
Quina pinta aquesta mona!!!! la de mantega es la meva preferida 🙂
Gràcies!!! M’alegro que t’ agradi.