Cabell d’ àngel

Cabell d' angelEl cabell d’ àngel s’obté d’una varietat de carbassa que té diferents noms segons la zona (carbassa de cabell d’ àngel, carbassa de Cidra…etc.).  Bé a ser una confitura en forma de fils, que és el resultat de la cocció de la polpa amb sucre. Normalment s’utilitza per al farciment d’ ensaïmades, tortells, pasta de full….

Doncs bé, feta una mica l’introducció, resulta que aquesta setmana m’han regalat una carbassa enorme de cabell d’àngel. M’ha fet il·lusió, ja que mai havia preparat aquesta confitura. El resultat ha estat molt satisfactori.

La primera cosa que he preparat amb aquest cabell d’ àngel han estat unes ferradures de pasta de full farcides.  Un esmorzar o berenar de categoria!!!

Cabell d' àngelIngredients:

  • 1100 gr. de polpa de carbassa (Ben escorreguda)
  • 800 gr. de sucre
  • La pell d’ 1 llimona (sense gens de part blanca)
  • 1 pal de canyella

Imatges de la carbassa de cabell d’ àngel o de «cidra»:

carbassaPreparació:

1-Primer netegem i assequem la carbassa.  Seguidament l’hem de coure una mica   perquè puguem extreure la polpa amb facilitat. Per això posem la carbassa en una safata de forn i fornegem durant 1 hora i 1/2 a 190 ° temperatura a dalt i  baix. (en el meu cas com que la carbassa era molt grossa (6 kg) la vaig partir per la meitat i la vaig fornejar en dos cops, amb el tallat boca avall). Una meitat pesava 2,600 kg.aprox. i l’ altre 3,400 kg. aprox. 

2-En sortir del forn té un to lleugerament marró

carbassa de cabell d' angel prp

3-Traiem i deixem refredar.

4-Un cop freda traiem totes les llavors i anem posant la polpa en un colador perquè vagi traient tot el líquid. Ens podem ajudar amb les mans per acabar-la d’ escórrer.

carbassa de cabell d' angel prep.

5-Un cop escorreguda pesem la polpa (és molt important per així saber quina quantitat de sucre hem de posar)Normalment es posa la mateixa quantitat de polpa que de sucre, però si no sou massa llaminers, amb 3/4 parts de sucre n’hi ha prou.

6-Posem en el got de la thermomix la polpa de la carbassa, el sucre, la pell de la llimona i una branca de canyella i programem 30 minuts, temperatura 100°, velocitat 2.

7-Traiem el cabell d’àngel el posem en un bol o safata, retirem la pell de llimona i la branca de canyella i deixem refredar del tot. No cal rentar el got.

8-Quan ja tinguem el cabell d’àngel fred, tornem a posar-lo al got de la thermomix aquesta vegada sense la pell de la llimona ni la branca de canyella i programem 30 minuts, temperatura 100°, velocitat 2  sense el cubilet. Al seu lloc i posarem el cistell per evitar esquitxos.

9-De nou tornem a treure el cabell d’àngel i el posem en un bol o safata i el deixem refredar del tot.

10-Quan ja sigui fred, el tornem a posar al got de la thermomix i programem 30 minuts, temperatura 100 i velocitat 2. Sense cubilet. Amb el cistell per no esquitxar i ajudar a l’evaporació de tota l’aigua.

11-Quan acabi el temps de cocció. Triturem 10-15 segons a velocitat 3.

12- Ja tindrem llest el nostre cabell d’ àngel casolà. 

Nota:

  • La meva carbassa era enorme (6 kg) però si és mes petita seguiu els mateixos passos, només heu de tenir en compte pesar la polpa  i posar la mateixa quantitat de sucre (o una mica menys, això al vostre gust). Jo al partir la carbassa en dos trossos, un cop em vaig quedar amb 850 gr. de polpa i vaig posar 550 gr. de sucre i l’ altre cop  1100gr. de polpa i 800 gr. de sucre.  Vaig programar els mateixos temps. Els dos cops va quedar perfecte.
  • Un cop acabada la cocció a mi personalment m’ agrada triturar-la una mica, perquè no quedin fils massa llargs.
  • Si volem fer conserva, haurem d’ esterilitzar els pots i les seves tapes i un cop plens fer el buit.
  • O si no congelar en carmanyoles la quantitat que no volguem utilizar inmediatament.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s