Per Sant Jordi Catalunya es vesteix de festa; Parades de llibres, roses i senyeres onejant omplen els carrers de colors i alegria. És una diada molt bonica.
A la taula també ho podem celebrar amb un pastís de St. Jordi o un pa com el d’avui, amb la senyera marcada. És un pa amb dues masses, una de formatge i l’altre de sobrassada, no és farcit, aquests ingredients estan incorporats a la massa. A vegades si posa colorant i queda el color més pronunciat, però com que jo no sóc gaire de colorants, no ni he posat. Ha quedat un pa català, deliciós i ben natural.
És una mica llarg de fer perquè s’han de respectar els temps dels llevats, però no és gens complicat. Us deixo el pas a pas, us animeu??Ingredients:
- 100 g de formatge cheddar (jo he posat el de color taronja) a trossos
- 250 g de llet
- 50 g de mantega
- 50 g de sucre
- 30 g de llevat fresc
- 500 g de farina de força
- 1 culleradeta de sal
- 70 g de sobrasada
- 30 g de llet a temperatura ambient (per pinzellar)
- Posar dins el got de la thermomix el formatge i ratllem 10 segons a velocitat 7. Retirem i reservem dins un bol.
- Sense rentar el got, aboquem la llet, la mantega i el sucre i programem 2 minuts, temperatura 37° i velocitat 2.
- Afegim el llevat fresc esmicolat i barregem 5 segons a velocitat 3.
- Incorporem la farina, la sal i barregem 15 segons a velocitat 6. Seguidament amassem 3 minuts, velocitat espiga.
- Traiem la massa del got, pesarà entre 860-900 g aprox. i la dividim per la meitat. Cada part pesarà entre 430-450 g aprox.
- Posem una meitat de la massa dins el got i afegim el formatge ratllat que tenia reservat. Programem 1 minut, velocitat espiga. Si veieu que no ha quedat prou lligat tornem a programar, 1 minut més a velocitat espiga. Retirem i acabem d’amassar amb les mans perquè quedi el formatge ben repartit i integrat amb la massa.
- Formem una bola i la deixem llevar dins un bol (untat amb un xic d’oli), tapada amb un drap de cuina i en un lloc lliure de corrents d’aire, com ara dins el forn apagat. L’estona dependrà de la temperatura ambient, però més o menys serà una hora i mitja o dues hores.
- Sense rentar el got, posem l’altra meitat de la massa i la sobrassada. Amassem 1 minut, velocitat espiga. Si veieu que no ha quedat prou lligat tornem a programar, 1 minut més a velocitat espiga. Retirem i acabem d’amassar amb les mans perquè quedi la sobrassada ben repartida i integrada amb la massa.
- Igual que amb l’altra massa formem una bola i la deixem llevar dins un bol( untat amb un xic d’oli), tapada amb un drap de cuina i en un lloc lliure de corrents d’aire, com ara dins el forn apagat. L’estona dependrà de la temperatura ambient, però més o menys serà una hora i mitja o dues hores.
- Un cop llevades les masses hauran doblat el seu volum. Aleshores agafem la massa de formatge i la dividim en 5 parts d’aprox. 100-110 g cadascuna i la de sobrassada en 4 parts d’aprox.120- 130 g cadascuna.
- Formem unes barretes d’igual mida i les anem col·locant, intercalant els colors, en una safata de forn prèviament folrada amb paper de fornejar. Si podeu, les deixeu un xic separades l’una de l’altre.
- Deixem reposar en un lloc lliure de corrents d’aire com ara el forn apagat fins que doblin el seu volum (1 hora o 1 1/2 hora)
- Preescalfem el forn a 200° calor a dalt i a baix.
- Pinzellem les barretes amb la llet.
- Fornegem durant 20-25 minuts a 200° calor a dalt i baix.
- Retirem del forn i deixem refredar sobre una reixeta.
- Un cop fred podem tallar el pa de llarg per descobrir els colors de la senyera.
Font: Mª Eugenia Blanco
Solo encuentro levadura de panaderia (esa que viene en un sobrecito y es en polvo) ¿cuantos gramos de esta levadura equivaldria a 20 gr. de levadura fresca?.
Gracias.
Hola Gemma
La levadura fresca la tienen en casi todos los supermercados en la sección de refrigerados.
De levadura para pan en polvo, la que viene en sobres, hay diferentes marcas. Algunas de ellas el sobre es para 250 g de harina y otras el sobre es para 500 g de harina. En los sobres especifica exactamente que cantidad de harina debemos utilizar por sobre.
En el pan de hoy utilizamos 500 g de harina por lo que añadiríamos un sobre o dos, depende de la marca que tengamos.
Este pan tengo la costumbre de prepararlo con levadura fresca y nunca lo he hecho con levadura seca, por lo que agradeceré si lo preparas, que nos comentes como ha salido.