Sushi

SushiLa recepta d’avui feia molt temps que la tenia a la carpeta de pendents, però no m’acabava de decidir. Per mi el sushi era simplement peix cru, i això em tirava enrere. Fins que, recopilant informació, vaig descobrir que al japó, sushi fa referència a la manera de preparar l’arròs i que hi ha un arròs especial per fer-lo.
A partir d’aquí, dins la categoria sushi, podem trobar moltes presentacions. La més popular o almenys la que jo coneixia més era el «maki», paraula que amb japonès significa enrotllat, i que fa referència a l’alga nori farcida d’arròs sushi, verdures variades, i/o peix i que es serveix tallat en petites porcions, per menjar-les tipus mossets.

El que jo no sabia, és que del sushi maki n’hi ha diferents variants:

-.L’uramaki, on la diferència rau en el fet que l’alga nori està a l’interior i l’arròs queda a la part exterior de l’enrotllat.
-.L’ osomaki, és més petit que el maki i només porta un sol ingredient a part de l’arròs i l’alga.
-.El futomaki, és molt més gran de mida.
-.I el temaki, que té forma cilíndrica i està pensat per menjar-lo amb les mans.

D’altra banda, vaig llegir sobre una especialitat molt tradicional també a la cuina japonesa, el nigiri. Una croqueta feta d’arròs sushi, que al damunt porta un tros de peix o marisc cru i que a vegades pot anar lligada amb una cinta d’alga nori.

En fi, a molts grans trets, aquestes són algunes de les preparacions amb sushi, tot i que és un tema en el qual podria aprofundir molt més, des de la tècnica en l’elaboració, fins a l’art en menjar-lo.

Amb el que he après, m’he animat a fer-lo, i aquí el teniu, en diferents presentacions i amb el pas a pas de tota l’elaboració.

He fet el sushi maki, el sushi temaki i el sushi nigiri i els he acompanyat amb verdures, ous, carn i peix, però en aquest cas, he utilitzat gambes cuites, tonyina envasada al natural i salmó fumat. A Utilitzar tonyina, salmó o algun altre tipus de peix fresc, encara no m’hi he atrevit. Hauré d’aprofundir més sobre aquesta tècnica abans d’utilitzar-la.

El resultat d’aquest sushi casolà ens ha agradat moltíssim i ja estic pensant en quins farcits faré servir el pròxim cop. Jeje

Itadakimasu!! (Bon profit)

Sushi.+

Ingredients: (4 persones) 

Amazu (Vinagreta per a sushi):

 • 100 g de vinagre d’arròs
 • 35 g de sucre
 • 10 g de sal

Arròs sushi:

 • 500 g d’aigua (pel vapor)
 • 300  g d’arròs especial per a sushi
 • 3 trossos petits d’alga Kombu (opcional)
 • 380 g d’aigua mineral embotellada (per l’arròs)
 • 6 cullerades soperes de vinagreta per a sushi

Presentació i Muntatge: (Maki,Nigiri,Temaki)

 • 1 Estoreta de bambú (per enrotllar)
 • 5-6 làmines d’alga Nori
 • Peix i marisc: (salmó fumat, troncs de cranc, tonyina al natural ben escorreguda, gambes cuites).
 • Verdures variades i tallades a bastonets o làmines primetes  o trossets petits: (pastanaga, carbassó, cogombre, pebrot, alvocat, enciam)
 • Pollastre a la planxa (a tires)
 • Truita d’un parell d’ous (a tires)

Acompanyament:

 • Salsa agredolça
 • Salsa de soja
 • Pasta wasabi

Sushi.+

Preparació:

Vinagreta per a sushi

 1. Posar tots els ingredients de la vinagreta dins el got de la thermomix i programar 2 ½ minuts, temperatura 80° i velocitat 2.
 2. Abocar dins un pot, deixar refredar i reservar a la nevera. És important preparar-lo amb antelació perquè s’ha d’afegir fred a l’arròs.

Arròs Sushi:

 1. Col·locar un bol gran sobre la tapa de la thermomix i pesar 300 g d’arròs especial per a sushi. Tot seguit abocar aigua freda (potser de l’aixeta) dins el bol fins a cobrir l’arròs, remoure’l un xic amb la mà. Canviar l’aigua tantes vegades com sigui necessari fins que quedi una aigua transparent. (Per a canviar l’aigua, abocar l’arròs dins el cistell de la thermomix, tornar-lo a posar dins el bol i posar més aigua, remenar de nou  amb la mà i tornar a colar dins el cistell). Així fins que aconseguim una aigua transparent. Seran entre 12-15 vegades,  és molt important fer-lo aquest pas, per aconseguir la textura  de l’arròs de sushi.sushi prep
 2. Un cop l’aigua sigui transparent, colar l’arròs dins el cistell i deixar-lo reposar durant 30-35 minuts. Aquest repòs també és molt important, cal respectar-lo, ja que forma part de la cocció en si.
 3. Mullar un rectangle de paper de fornejar d’aproximadament (38×40) l’escorrem bé i cobrim el recipient varoma. És molt important el que el paper no sobre-surti cap a fora del recipient varoma. És a dir, quan tapem el varoma amb la seva tapa, hem de procurar que el paper quedin dins i no sobresurti per sota la tapa.sushi prep.1
 4. Col·locar l’arròs que tenim reposant en el cistell, dins el recipient varoma, sobre el paper. Afegir si es vol uns trossos d’alga Kombu, i amb les mans, repartir l’arròs de manera homogènia. Reservar.  sushi prep.2
 5. Abocar dins el got de la thermomix 500 g d’aigua (potser de l’aixeta) per fer vapor. Escalfar 5 minuts, temperatura varoma i velocitat 1.
 6. Un cop finalitzat el temps comprovar que la temperatura hagi arribat a temperatura varoma i col·locar el recipient varoma amb l’arròs, en la seva posició. Prémer la tecla de la balança i abocar 380 g d’aigua mineral embotellada sobre l’arròs. (Quedarà l’arròs cobert d’aigua, si algun granet queda fora de l’aigua, amb el dit mateix el podem fer baixar perquè quedi cobert.
 7. Tot seguit tapar amb la tapa del varoma i programar 22 minuts, temperatura varoma i velocitat 2. És molt important no aixecar en cap moment la tapa durant la cocció, o l’arròs no quedarà en el seu punt.
 8. Acabat el temps programat retirar el recipient varoma de la seva posició i deixar reposar durant 10-12 minuts. SENSE AIXECAR LA TAPA EN CAP MOMENT  (és molt i molt important no aixecar la tapa, perquè no s’escapi el vapor). 
 9. Abocar l’arròs dins un recipient que no sigui metàl·lic,  millor si pot ser de fusta (perquè absorbeix la humitat) Amb una espàtula o cullera de fusta, remoure’l suaument per airejar-lo i ajudar-lo a refredar per igual. (tradicionalment la manera de refredar-lo és fer-li vent amb una espècie de pai-pai)Sushi.prep
 10. Mentre anem refredant l’arròs suaument, abocar de mica en mica 6 cullerades soperes de la vinagreta d’arròs que hem de tenir prèviament preparada i ben freda. sushi prep.4
 11. Obtindrem un arròs enganxifós i brillant, que hem de deixar a temperatura ambient per poder-lo treballar.
 12. Aquest arròs serà la base dels rotllets de maki amb alga nori, els cons temaki i les croquetes d’arròs nigiri.
 13.  Es pot preparar el dia abans si es vol, però s’ha de reservar a temperatura ambient, mai a la nevera, perquè es ressecaria.

Presentació i muntatge: (Maki, Nigiri,Temaki):

 1. En primer lloc preparem els farcits que vulguem pel nostre assortit de sushi.sushi prep.9sushi prep10
 2. Podem fer mil combinacions pels farcits. Algunes idees serien:
 • Enciam, gambes, palets de cranc, alvocat, maionesa
 • Truita, tonyina, carbassó, pastanaga, maionesa
 • Salmó fumat, alvocat, enciam, pastanaga, maionesa
 • Pebrot vermell, pollastre, espàrrecs…
 • Carbassó, pastanaga, enciam, tonyina, maionesa, un toc de wasabi..
 • Cogombre, salmó, maionesa

Munteu-los amb el que se us acudeixi i feu les vostres pròpies combinacions.

Maki:

 1. Sobre una estoreta de bambú, prèviament folrada amb film transparent per no embrutar-la, posar una alga nori, amb la part rugosa cap amunt. Aquesta alga té unes línies que hem de posar en horitzontal igual que les de l’estoreta. Les línies tenen la mateixa amplada, però una de les cantonades és més estreta, aquesta serà la part més allunyada de les nostres mans.sushi.prep.2
 2. Estendre l’arròs sobre l’alga, en una capa fina (com que és un arròs molt enganxifós ens haurem d’humitejar les mans amb la vinagreta d’arròs per poder-lo treballar bé). Deixar lliure 1 cm per poder enrotllar bé el maki.
 3. Posar el farcit escollit una mica abans de la meitat del maki.sushi prep11
 4. Amb l’ajut de l’estoreta hem de començar a enrotllar, quan hàgim enrotllat el farcit, prémer perquè quedi compactat. Continuar enrotllant i comprimint. Acabar humitejant un xic la làmina amb la vinagreta d’arròs, perquè el rotlle quedi ben segellat.sushi prep.3
 5. Repetir el procés amb totes les làmines d’alga nori.
 6. Tallar cada peça en 6-7 porcions, fer-ho amb un ganivet de serra humitejat amb aigua calenta.sushi prep.6

Nigiri:

 1. Agafar una petita porció d’arròs amb la mà humitejada amb la vinagreta d’arròs i donar-li forma de croqueta.
 2. Posar una mica de wasabi (opcional) sobre la croqueta d’arròs i col·locar al damunt una làmina de salmó fumat.sushi.prep7

Temaki:

 1. Col·locar una capa d’arròs sobre un quadrat d’alga nori de 10×10.
 2. Col·locar el farcit escollit en diagonal i donar-li forma de cucurutxo.
 3. Aquest sushi es menja amb les mans.Sushi prep.8

Acompanyament:

 1. Servir les diferents presentacions acompanyades de salsa agredolça, salsa de soja i pasta wasabi (compte amb aquesta última que és molt picant, ja qui l’afegeix a la salsa de soja, jo no)
 2. Tothom pot afegir a cada preparació la salsa al gust.

Sushi

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s