Coca de Sant Joan amb fruita confitada i pinyons

Coca de sant joan 4S’apropa la revetlla de Sant Joan i la tradició mana que en aquesta nit de festa i xerinola, a més de petards i cava, no pot faltar la popular coca de St. Joan. Aquí Catalunya, d’on és originaria aquesta festivitat, una de les més tradicionals és la de brioix amb fruites confitades i pinyons.

Aquest any l’he preparada amb una proporció de sucre normal i una de sucre invertit. Cada any en aquestes dates preparo un pot de sucre invertit per l’elaboració dels gelats casolans i brioixeria i alhora també em serveix per posar en les masses fermentades, com la d’avui. Aquest sucre ajuda a llevar més ràpidament, manté la massa tova durant més temps i li aporta més humitat.
El resultat ha sigut una coca boníssima, súper esponjosa i molt, molt aromática.

Us animeu a preparar-la i sorprendre a família i amics?

Coca de sant joan 3A la foto de dalt acabada de sortir del forn. L’aroma que desprèn és espectacular!!

Coca de sant joan 2Espero que us agradi tan com a nosaltres i que gaudiu d’una bona revetlla de St. Joan.

Coca de sant joan 5Ingredients: (per una coca de 800 g)

Massa mare:

 • 100 g de llet sencera (tèbia)
 • 100 g de farina de força
 • 25 g de llevat fresc

Massa:

 • 45 g de llet sencera
 • 1 polsim de sal
 • 80 g de mantega (a temperatura ambient)
 • 20 g de sucre invertit
 • 80 g de sucre blanc normal
 • 1 culleradeta de sucre vainilla
 • La ratlladura de 1/2 llimona
 • 5 g d’aigua de «azahar»
 • 2 ous (L)
 • 350 g de farina de força (una mica més per treballar la massa).

Per decorar:

 • Fruita confitada al gust (jo he posat taronja, meló i cireres)
 • Ou batut (per pinzellar)
 • 50 g de pinyons prèviament remullats en aigua durant 15 minuts (d’aquesta manera al fornejar no es cremaran)
 • Sucre (al gust) però millor que sigui abundant
 • Licor d’anís del Mono® (per ruixar la coca)

Coca de sant joan..Preparació:

Massa mare:

 1. El dia abans al vespre, preparem la massa mare. Posem tots els ingredients dins del got de la thermomix i programem 15 s a velocitat 4.  És una massa enganxifosa. La retirem del got i la reservem a la nevera, dins un bol tapat amb film transparent.

Massa:

 1. Posem dins el got de la thermomix la llet, la sal, la mantega, el sucre invertit, el sucre normal, el sucre vainilla i la ratlladura de llimona . Programem 1 minut, temperatura 37° i velocitat 2.
 2. Afegim els ous i l’aigua d’azahar. Barregem 10 segons a velocitat 3.
 3. Incorporem la massa mare i la farina i amassem 4 minuts a velocitat espiga.
 4. Treure la massa de got i posar-la sobre el taulell de cuina que prèviament haurem enfarinat una mica. És una massa molt enganxifosa, això farà que el resultat final sigui una massa súper esponjosa. Si us costa molt treballar-la, podeu afegir una mica de farina, però de mica en mica, sense pasar-nos,  just per poder treballar-la bé.
 5. Formem una bola i la deixem reposar durant 30 minuts, dins un bol tapada amb un drap i en un lloc lliure de corrents d’aire, com ara el forn apagat.
 6. Preparem una safata de forn folrada amb paper de fornejar.
 7. Posem la massa sobre el taulell de cuina amassem una mica per desgasificar i la deixem reposar durant 5 minuts. A continuación li donem forma, aquesta coca normalment  la té ovalada. La deixem amb un gruix d’1’5 cm aprox. i la col·loquem en diagonal sobre la safata del forn.coca de sant joan prep
 8. Tot seguit col·loquem les fruites confitades sobre la coca, prement-les ben fort sobre la massa, incrustant-les. Això és molt important, perquè el llevat té molta força i si no les incrusteu, amb la força que farà, la fruita es despendrà i caurà.
 9. Deixem llevar durant 2-3 hores o fins que dupliqui el volum, en un lloc lliure de corrents d’aire, com ara dins el forn apagat. El temps de llevat depèn molt de la temperatura ambient. A l’estiu amb 2-3  hores sol ser suficient, però a l’hivern pot necessitar més temps.Coca de sant joan prep.1
 10. En el meu cas la vaig tenir 2 hores i mitja i va triplicar el volum. Quin goig!!! A la foto veureu que les fruites no han saltat amb la força de la massa, però ara no estan incrustades, només enganxades.
 11. Ara toca pintar i acabar de decorar la coca. Mentrestant preescalfem el forn a 180 ° calor a dalt i a baix. Sense ventilador. (el ventilador ens ressecaria el brioix)
 12. Amb molt de compte perquè no baixi la massa, la pintem amb ou batut (procurant no pintar les fruites). Si no l’he pintada abans de col·locar les fruites, és perquè el mes de juny i amb una calor impressionant, tenir un ou cru damunt la massa durant 2-3 o més hores, no és gaire aconsellable.
 13. Un cop pintada repartim els pinyons i tot seguit el sucre per damunt. El sucre no he posat quantitat, però que sigui abundant i ben repartit per tot arreu.
 14. Fornegem a 180° calor a dalt i a baix i sense ventilador durant 15-20 minuts o fins que veiem que està ben daurada (el temps de cocció depèn de cada forn). Però vigileu molt, ja que el brioix es crema amb molta facilitat.Coca de sant joan prep.2
 15. Tan bon punt surti del forn, quant el sucre encara sigui ben calent, la ruixeu amb un vaporitzador amb licor d’anís. Aquest caramel·litzarà el sucre, formant una crosta cruixent, brillant i molt aromática.

Nota: Si no teniu sucre invertit, podeu posar 100 g de sucre normal i continuar la recepta normalment.

Fonts :

 • Els ingredients per la preparació del brioix els vaig veure a Gastronomía&Cía ( gran assortit de coques amb resultats boníssims).
 • La decoració  en el blog  la cuina de sempre (un blog de referencia amb molts i bons consells, dels que prenc bona nota).

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s